Szent Márton és a lila köd

Jegyek kaphatók november 13-án a helyszínen készpénzért

Gobelin Terem november 13. 16:00 óra

Szent Márton csodás életútján - vetített képes művészettörténeti előadás

Előadó: Szirbek István, művészettörténész
Márton napján évről évre ünneplőbe öltözik az ország! Így vagy úgy, de megemlékezünk a Kr.u. 4. században hazánkban született szentről, majd baráti körben elfogyasztjuk az ilyenkor kötelező "lila-libát" és elkortyolgatjuk hozzá az asztalra kerülő "új-bort". A vacsora hevében előbb-utóbb elhangzik valakitől a jól ismert történetek egyike a kettévágott kabátról, az árulkodó lúdról, vagy éppen arról, hogy az estünk fénypontja anno hogyan sétált haza, hogy megkeresztelje édesanyját.

Ahhoz, hogy valóban róla beszéljünk és megértsük őt, ilyenkor csupán azt az egyszerű kérdést kellene valakinek feltennie, hogy "miért"!? Miért éppen a libaólba menekült a püspökké választása elől? Miért vágta ketté a köpenyét, és annak miért csak a felét ajánlotta fel az arra rászoruló embertársának? Vajon miért éppen a megkeresztelés esete vált ilyen hangsúlyos történetté a többi hozzá köthető, csodás esemény közül?

Szirbek István, a Sorbonne-Paris IV. egyetemen végzett művészettörténész vetítettképes előadása az ilyen Szent Mártonnal kapcsolatos érdekes miértekre próbálja keresni a válaszokat. E fantasztikus időutazás során besétálhatunk majd a Szent Márton tiszteletére épített hatalmas templomokba és épületekbe, ahol a különböző korok legnevesebb szobrászai és festői mesélik el alkotásaikkal Szent Márton életét és csodás történeteit.

Így ünnepelhetjük együtt, méltó módon az egyház egyik legismertebb és legnépszerűbb alakját, hazánk egyik védőszentjét és az előadáson így rajzolódhat ki előttünk Szent Márton regényes életútja tizenhét évszázad lila ködéből.

A Szent Márton és a lila köd előadásra a belépő készpénzért a helyszínen 2.000 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 1.500 Ft.

Előzetes regisztráció

*kötelező megadni
*kötelező megadni
*kötelező megadni
Kérjük, hogy az érvényes regisztrációhoz töltse ki a fenti mezőket.